SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badanie aminokwasów

  • [...] szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej grupie dość młodych osób, jednak tysiące innych badań nie potwierdzają, by kreatyna była groźna dla nerek czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2046 Data: 2020-02-10 08:18:43
  • Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1065 Data: 2024-01-05 13:42:31
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1275 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5658 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę.  Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 733 Data: 2023-12-08 09:12:32
  • Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2799 Data: 2018-07-02 11:55:15
  • Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16799 Data: 2020-02-29 12:29:07
  • [...] się, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej narażone na niedobory a z drugiej, że zbilansowana dieta może temu zapobiec. Tak czy inaczej, warto zrobić raz na jakiś czas badanie, żeby mieć żelazo pod kontrolą. W przypadku niedoborów trzeba się skonsultować z lekarzem, który zasugeruje odpowiedni preparat. Zbyt mała ilość witaminy B12 Witamina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1114 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2722 Data: 2021-09-13 12:08:21
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6925 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Zielona herbata kontra grypa

    Artykuł
    Zdrowie

    Zielona herbata, czyli Camellia sinensis, jest rośliną pochodzącą z Azji Wschodniej, rośnie głównie w klimacie subtropikalnym. Produkcja jest skoncentrowana w krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Wietnam. Przyjmuje się, że jej korzystne właściwości zostały odkryte w Chinach ponad 4500 lat temu przez cesarza Shen Nonga. Obecnie jest jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1160 Data: 2024-01-23 13:12:06
  • [...] to ma znaczenie opisuję dalej), wywołał 1,6-krotny wzrost zawartości mitochondriów we włóknach mięśniowych typu I i typu II po 6 miesiącach. Podsumowując, jest to pierwsze badanie, z którego wynika, że trening wytrzymałościowy zwiększa ekspresję perilipiny 2 wraz ze wzrostem zawartości IMTG we włóknach mięśniowych typu I u pacjentów z cukrzycą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2737 Data: 2019-04-07 08:17:56
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6070 Data: 2020-05-22 11:47:08
  • [...] badania hormonalne są drogie i na pewno niepotrzebne. Jednak czasem okazuje się, że ilość pieniędzy, jaką przeznaczamy na suplementację, jest o wiele większa niż podstawowe badanie krwi, które by nas uchroniło przed zbędnymi wydatkami, a czasem i konsekwencjami zdrowotnymi. Wybierając booster testosteronu z grupy suplementów diety, liczyć musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6951 Data: 2017-10-02 10:54:28
  • [...] tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych. Powyższe badanie pokazuje także, że na działanie leucyny mają również wpływ inne aminokwasy, które z pewnością napędzają jej mechanizmy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081485

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3493 Data: 2018-10-20 11:46:13
  • Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3509 Data: 2020-07-07 08:22:46
  • [...] sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość wykorzystanych aminokwasów. Badanie Naukowcy za cel wzięli sprawdzenie czasu koncentracji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1493 Data: 2018-06-12 14:32:59
  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 851 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2143 Data: 2019-04-27 00:06:06
  • Przekorny tytuł  artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka  i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7997 Data: 2020-10-14 13:24:58